Tuesday, August 23, 2011

GX-56... IMPAK SAIZ!

Casio GX-56 yang lahir dipasaran awal tahun ni memiliki rekabentuk yang biasa-biasa aje namun berbeza sangat pada saiznya! Memberi impak pada tangan yang memakainya. Amat menonjol dan menjojolkan mata-mata sekelilingnya.

Sejak awal kemunculnya dah banyak kali aku pegang dan belek. Bila rasa serba tak kena kat tangan aku tanya apek kedai "Ini jam pakai kat mana?".. "Pakai tangan la!" jumping smash apek haha.. lama belek tapi aku tak jadi bawak balik kerana besaq gedabak berbanding pergelangan tangan aku yang slim. Perasaan 'mau tapi malu'.

Saiz XXL memang puas mata! menampakkan kegagahan. Shock resist, mud resist, protection, tough solar antara kalimat-kalimat kebal yang tertera sekeliling jam.

A.EL sangat membantu melihat skrin jam pada malam apatah lagi ketika memandu, hanya kalihkan tangan skrin jam akan terang menyala secara ajaib. Jangan risau soal bateri kerana sistem elektronik 'tough solar'nya membantu bateri sentiasa penuh selagi wujud matahari.

Butang tekan pun besar! kalau jari tangan terbakar mercun boleh tekan dengan ibu jari kaki... err tapi tekan dengan kepala lutut aku belum cuba, tapi kalau butang sebesar ni  mustahil tak boleh...

Kenapa bahagian butang mode/adjust ni melengkung?..

...ooo supaya jari tak tergelincir bila menekannya.

Menggunakan skru untuk mengikat bucklenya yang sangat besar juga.

Apakah jam saiz XL sesuai untuk tangan kecik? Mungkin ada pendapat yang berbeza ikut keselesaan. Memang pada awalnya aku segan nak pakai depan kaum sekeliling kerana kelihatan 'longgar'. Lama aku fikirkan cara yang sesuai agar ia tidak ketara kelihatan longgar ditangan. Akhirnya masalah itu dapat aku selesaikan, caranya jangan ikat strap ketat ditangan, elok biarkan ia agak longgar seumpama kita memakai gelang iaitu MELABUHkan ditangan (tak terlalu mengikat dan tak pula terlalu longgar), itu cara yang lebih selesa...memang ngam.  

Bonjol-bonjol sekeliling adalah perisai bagi menghalang segala asakan dan serangan peribodi. Ringkas, mudah. lasak dan suka digasak...

...cuma harganya yang buat kita sayang nak buat jam belasahan... kalau calar tangan mungkin korang boleh tahan, tapi kalau calar jam rega RM499 (tag price) ni berderai air mata beb...

Kepada pengembara malam ramadan "Carilah lailatulqadr itu pada 10 malam terakhir dari malam-malam yang ganjil" Itulah pesanan turun-temurun ribuan tahun yang masih terang hingga kini.

2 comments:

  1. casing je besar...tapi digital number still normal size. visibility kurang bagus. cuma tough je lah. agak2 kalau takde "martol" bole la pakai GX56 nih

    ReplyDelete
  2. kt mane leh dpt murah bende nie der??? dlm rm400 xde ker??? cod area shah alam xde ker???

    ReplyDelete