Tuesday, February 7, 2017

ORIS SIXTY FIVE...

Salam semua,hampir 2 purnama aku tak kunjungi laman blog aku ni kerana meja dibanjiri kerja-kerja awal tahun. Belum sempat punggung mencecah bangku sudah tersedia 'urgent jobs' diatas meja.
Namun pada hari itu tangan aku tak merungut, apa saja yang diarah selamba ia menurut perintah...

 ...apa taknya, disogok dengan ORIS SISTY FIVE reissue model lagenda 1965 dulu!

 Teman dikala berkerja...

 
 Datang dengan dua versi model tapi yang ini pilihanku. Dial kebiruan dengan glass buncit.

 ORIS HERITAGE 60an mengunakan semula logo lama!

Lahir pada 1904 di Holstein Swiss. Pernah mengeluarkan jam quartz sekitar 80-an tapi kini Oris hanya keluarkan jam auto aje. Tambah dikenali antarabangsa apabila tahun 2003 menjadi penaja F1 team BMW Williams.

Era kegemilangan jam-jam skin-diver dulu. Ketika itu jam-jam diver tak canggih sepertihari ini namun rekabentuk dulu masih segar hingga kehari ini sehingga banyak model-model silam itu di re-issue.

 Glas sapphire buncit, dulu glass2 buncit hanya dari 'plastik'.

ORIS, menurut sejarah ia mengambil nama satu lembah subur dan tali air di Swiss sana.

Dial sama buncit..

Lebih segak dengan bracelet.

Beberapakali aku sarungkan dengan strap leather, zulu dan nato tapi...

...ia tetap lebih serasi dengan bracelet.

Satu lagi warga Swiss yang popular sekitar 1990an yang meminati peti jam aku adalah TAG HEUER PILOT 200m!
Tak silap ini Pilot versi ke-2 tahun 1992
 
Warna langit berawan, biru dan putih sangat padan dengan jam pilot.

 Sungguhpun kekebalan air 200m macam jam diver dengan crown jenis skru tapi ia bukan untuk dive ye.

 
Indeks tychmeter tersusun bertingkat-tingkat, kemas.

Dial putih selesa dipandang dalam cahaya suram.

Tak perlu strap yang terlalu bercorak lagi, cukup dengan zulu aje agar mata tak stress melihat waktu.
Alhamdulillah, dengan galakan Oris tangan aku yang letih dapat menyiapkannya jua TOWER of TRUST. Kita harus membina dan memelihara jatidiri dan jangan runtuhkan kepercayaan orang terhadap kita. Kalau runtuh memang boleh dibaiki tapi kepercayaan (orang) tak akan dapat dibaiki lagi. emmm nasihat diri sendiri.

Sunday, December 4, 2016

Hantu bergendang di tengah malam

Pernahkah korang dengar bunyi ketukan dinding atau lantai di tengah-tengah malam buta? Bagi mereka yang tinggal di apartment atau pangsapuri mungkin lalui pengalaman ini. Kalau setakat dengar bunyi guli di lantai atau siling rumah (pangsa) itu memang seram. Tapi kalau dengar ketukan dinding malam-malam pada dinding rumah lagi menyeramkan. Apatah lagi rumah tersebut tak berpenghuni samada penghuninya bercuti atau memang rumah sebelah lama kosong.

Menurut pendapat orang2 tua rumah-rumah kosong yang ditinggalkan akan didatangi dan dihuni oleh satu mahluk halus atau 'tumpangan'.. Ada ketika tumpangan itu akan berpindah jika rumah itu mula dihuni dan ada juga tumpangan yang degil terus menetap bersama dengan penghuni. 

Pernah kawan aku petama kali pindah rumah baru 'berselisih' dengan tumpangan didalam rumahnya ketika ke bilik atau ke dapur. Ada waktu tertentu dia atau anak-anaknya perasan kelibat2 melintas di belakan atau sebelah namun hari ini benda itu lenyap dan tak menganggu lagi.

Pernah juga berlaku pada sorang kawan aku dimana tumpangan ini dikesan oleh kucing peliharannya. Ketika dia ke dapur kucingnya mengekorinya, tapi tiba-tiba aje kucingnya meremang bulu memandang dipenjuru dapurnya sedangkan kawan aku tak melihat sesuatupun disitu. Tapi melihat kucingnya meremang bulu tengkuk dia ikut sama meremang. Bengang punya pasal dia pun menjerit pada penjuru itu "Ini bukan rumah kau! Ini rumah aku! keluar kau!". Sejak itu tumpangan itu tak menganggu lagi, kini dia hidup aman sekeluarga bersama kucing-kucingnya.

Pernah berlaku pada seorang lagi kawan aku yang menyewa sebuah kondo di Kampung Pandan. Tiap hari dia balik lewat malam. Tetekala sedang dia menonton TV di ruang tamu dia ternampak lembaga putih berdiri dibalkoninya. Bahkan sebelum dia masuk kerumah sudah ada bunyi pelik didalam rumah tersebut. 

Pernah aku bertandang dirumah sewanya, Dari ruang lobi hingga ke depan pintu rumahnya tak sorang pun aku berselisih! terlalu sunyi!  Dia duduk sorang-sorang dirumah itu kerana kawan biliknya semua pindah.
Aku tanya "Eh, tak takut ke selalu kena kacau?"
"Saya dah biasa bang" jawabnya
"Kerja apa tu?" Tanya aku lagi
"Forensik Hospital KL" jawabnya
 Emmm..padan la.
"Kekadang benda-benda ikut sampai depan pintu rumah, kita baca la apa yang patut" tambahnya. Wallhualam.

BOMOH KURAPAT






CORVUS! Aku rasa korang tak pernah dengar nama ni kan?
Ya memang patutpun jarang dengar kerana nama ini diwakili oleh 50 ketul aje di serata dunia kerana mengambil inspirasi sejarah dari lagenda FIFTY FATHOMS.

 Terasa mantap dan padat besinya ditambah dengan ilham rekabentuknya yang xclusif sehingga kini.

Malas le aku nak tulis panjang, korang baca le isi kotak berserta jam ini.
Semua sejarah kelahiran model ini terkandung dalam booklet disertakannya.
 
 





 
 Glass dan bezel sapphire semua! NFS!

Friday, September 30, 2016

T-shirt terbaru H4U 2016: CLASSIC RACER:


CLASSIC RACER! Begitulah tema terbaru untuk Baju T H4U 2016. Kenapa aku pilih tema sukan perlumbaan? Kerana Seiko sejak dulu lagi menaja beberapa acara sukan berprestaj yang boleh korang baca sendiri dalam Wikipidea.

Mengikut sejarah, Jepun memang rancak dengan sukan lumba kereta tempatan sesuai dengan kepesatan teknologi automotif mereka. Sekitar 1960-an beberapa jentera buatan mereka mula mencabar jenama barat di litar luar Jepun.

Pada 1971 sejarah terbaik dicatat oleh Datsun 240Z (Firlady) dalam  AFRICA EAST RALLY 1971.


 Pertamakali bertanding dalam Rally tersebut Fairlady Z mem'vacum' semua kategori pertandingan yang mana sebelum itu pun (1970) dalam rally sama mereka telah mencipta kejayaan melalui model 1600SSS.

Nak design T-shirt jam tapi apa kaitan dengan kereta Datsun  ni?
Korang nampak logo biru dibelakang Fairlady Z tu? 

Nak jelas tengok model bawah ni...

Ada SEIKO kan? Seiko adalah salah satu penajanya!
Ulasan lengkap model legend ni dalam kejuaraan Rally Safari ada tulis dalam di http://zhome.com/History/rally.htm juga 
http://zhome.com/History/rally.htm
http://www.topgear.com.ph/features/blogs/rust-n-pieces/nissan-historics-part-3-rally-domination-and-badass-240zs

"Check out the sponsorship logos. These old fonts really rock. It also helps that I am a huge fan of Seiko watches. This car is fantastic!" petikan penulis dari artikel TOPGEAR.COM tersebut, peminat seiko jugakkk.
 
Bekas boss Farerri Jean Todt bersama Fairlady dalam Monte Carlo Rally 1972, nampaknya dulu pun memang popular  model ni ye...

Di era kejayaan Datsun Z tersebut Seiko juga mengeluarkan jentera 'racing'nya dengan menghasilkan beberapa model 'racing' dengan movt 5126 yang juga dikenali dengan gelaran SEIKO RALLY!.

Dalam mengenang sejarah gemilang model Rally 5126 tersebut Seiko melahirkan semula lagenda tersebut menerusi model SBSS017 (reissue 2004 kalau tak silap).

Maka itu bagi mengabadikan kehebatan dua lagenda dunia itu aku gabungkan semula mereka menerusi Baju terbaru H4U 2016 dengan tajuk CLASSIC RACER.

Berkonsepkan 'Racing Sport' grafik diadun dengan 3 warna ganas dengan stroke bertenaga sesuai dengan konsepnya. Dipadan dengan sebaris tagline.

Terimakasih pada tuan Copywriter aku otai Radzi (thethick-thethick.blogspot.com) kerana membekalkan 'tagline' hebat 'CLASSIC RACER' ni -(SEIKO RALLY: LEGRNDARY TIMEKEEPER FOR A CHAMPION) yang memantapkan lagi grafik. Dan sejak dari awal H4U pun beliau mencipta tagline yang cantik dan bermutu untuk baju-baju H4U.

Gabungan grafik dan tagline itu dipaparkan pada depan dan belakang baju.


Antara sampel yang siap...



Di cetak pada baju warna HITAM, KELABU GELAP, PUTIH dan ORANGE.
Bagi yang berminat bolehlah membuat tempahan sekarang.



BUTIR-BUTIR PERLU SEBELUM BUAT TEMPAHAN:
T:shirt: Four Square
 Saiz: S,M,L,XL,2XL, 3XL
Warna: HITAM, PUTIH, KELABU, ORANGE
Harga: RM50 pcs (termasuk pos)
Cara tempahan: SMS ke 012 3939 084




Saturday, September 10, 2016

SEMANGAT SAMURAI BIRU

Bertahun-tahun aku hidup bergelumangkan seiko baru inilah pertama kali spesis biru ini menyerah kalah. Aku teringat cerita seorang askar Jepun yang bersembunyi selama 30 tahun di hutan Filipina kerana menyangka perang dunia ke-2 (1944) belum tamat. Alkisahnya kewujudan askar Jepun bernama Onoda bersama 2 kawannya itu dikesan pada 1972 setelah berlaku berbalas tembak dengan tentera Filipina, 2 kawannya mati sementara dia berjaya lari bersembunyi.

Akhirnya insiden itu sampai kepada kerajaan Jepun. Lalu Jepun terpaksa menghantar wakil tenteranya untuk memujuk dan memberitahu kawan-kawan mereka dah lama menyerah dan balik Jepun.Setelah dipujuk dan ditazkirah panjang lebar barulah Onoda keluar hutan dan pulang ke Jepun.

Menurut Onada dia dan 2 rakannya ditugaskan sebagai perisikan oleh komandernya. Mereka dah diprogram bersikap seperti pahlawan Samurai dimana tak akan menyerah kalah dan sanggup bunuh diri untuk memilihara maklumat rahsia.

Begitulah darah setia dan berani Pahlawan Samurai Jepun yang aku warisi melalui Samurai biru ini.

 
Calar balar tanda perjuangannya yang penuh kental.

Sungguhpun begitu jenteranya setia berdetik dengan cemerlang.

Sekalipun badanya penuh luka calar balar ia sungguh membanggakan aku.

Aku cuci daki-daki yang ada.

Tukarkan bajunya

Dan sangkut kat tangan


Fuhh...The Last Samurai dibumi Malaysia.

Tali getah pun masukkkk.


Sumo dan Samurai= SUMORAI

Lengkap sudah koleksi Samurai.

 Pada kekawan semua aku ucapkan SELAMAT AIDILADHA.
Semoga korban kita diterima Allah...AMINNNN