Friday, November 17, 2017

BAJU H4U 2018 SEIKO 62MAS!

Salam sejahtera kekawan semua. Lama rasanya aku berkelana kerana urusan dunia yang lebih utama. Namun dalam kesibukan itu sempat aku melayan hobi sambil mereka baju H4U 2018. Kerana  di hujung tahun ni masih ada kekawan yang bertanya tentang baju H4U terbaru untuk digayakan pada tahun depan nanti.

"Buatlah T-shirt 62MAS pulak..." 
 Teringat aku permintaan seorang kawan 5-6 bulan sudah.

Aku cuba mengkaji sikit tentang model selam terulung Seiko ini dan cuba mengubal konsep-design menarik.


OK. Seiko 6217 adalah model diver pertama keluaran Seiko yang dicipta dan dipasarkan pada 1965-1968. Ada 2 versi iaitu model 8000 dan 8001. Untuk baju H4U kali ini aku pilih versi 8000 kerana ia versi pertama dengan tempoh keluaran hanya 2 bulan (April-May 1965).

Perbezaan ketara versi 8000 dan 8001 adalah pada saiz crown. Ada nampak?

Crown 8000 kecil berbanding 8001. 

Kenapa model ni di sebut 62MAS? Menurut ceritanya MAS diambil dari singkatan huruf 'autoMAtic Selfdater (kira mekanisma 'haribulan' canggih ketika itu)

Setelah hampir 50 tahun generasi ke-3 62MAS dikeluarkan dengan jumlah 2000 ketul sahaja iaitu SLA017 dengan movt 8L. Namun harapan untuk menyarungnya sangat tipis kerana harga sekitar RM17K.

Takpe, jangan hampa!

Korang masih berpeluang menyarungkan '62MAS' versi ke-4 ini yang juga terhad jumlahnya (120 helai).

 Grafik bahagian depan mengambil ciri2 rekaan 60-an dengan simbol popular Jepun iaitu negara matahari terbit.

Belakang baju mengambil grafik asal caseback 62MAS.
 
 Ringkas tapi kontras, jelas dan garang.
 
Korang boleh dapatkan baju SEIKO H4U ini untuk dibuat pakai atau kenangan kerana bukan senang nak dapat baju Seiko yang direka dengan penuh kasih sayang heee

HARGA (semenanjung +POS): RM50 sehelai  
HARGA (Sabah/Sarawak +POS): RM60 sehelai 
WARNA: HITAM
SAIZ: S, M, L, XL, 2XL, 3L 
CARA TEMPAHAN: WATTSUP 012 3939 084.

Saturday, October 7, 2017

RADO CAPTAIN COOK (REISSUE 1962)

Salam kekawan semua, lama aku tak berkarya dalam blog kerana kesibukan duniawi. Masa betul2 mencemburui aku nampaknya. Pantang aku free ada saja kerja yang nak dicampakkan pada aku.
Tapi tak ngapa, dunia ni tempat mahlukNya berkerja dan mengurus segala urusanNya.

 
Beberapa minggu yang sudah in box mesej aku di kejutkan oleh satu mesej dari kawan jam. Berita gempar gamaknya. Katanya Captain Cook dah sampai di Pulau Pinang! Terimakasih kepadanya kerana sudi berkongsi dengan aku berita2 tentang hobi ini.

Rado Captain Cook lahir pada 1962 mengambil nama pelayar besar British (Captain Cook) yang hidup pada 1728-1779.

 Terimakasih tak terhingga pada sahabat sehobi aku Mr Ihram yang sudi mendapatkannya untuk aku. Kerana tak banyak Rado yang ada model terbaru ini.

Sememangnya aku sangat seronok menatap model klasik diver ini. Ciri2 rekabentuk lama begitu menyenangkan dimata.
 Dial dan glas serba buncit ditambah dengan kilauan insert bezel seramik.

 Limited 1962 pcs worldwide

 Sempat bertemu 'original' Captain Cook milik seorang kawan.

 Bolehlah buat bandingan.

 Jam-jam Swiss mempunyai karekter tersendiri.

 Jarum arrow dengan saat berupa busur panah.


 Jenama yang Xcellent sepanjang zaman. Memelihara standard dan kualitinya.

 Dari sisi glass sapphire kelihatan mengembung.

 Indek 'Patina' yang sedia ada tak payah tunggu berpuluh tahun.

 Saiz 37.3mm agak selesa ditangan aku.

Ingat Rado ingat Seahorse.

Saturday, March 18, 2017

T-SHIRT TERBARU H4U 2017: LAGENDA SEIKO SKX 200m

Salam harulogi buat semua. 

Tahun ini adalah tahun yang begitu terasa harunya buat peminat Seiko khususnya Seiko diver. Mutakhir ini pasaran dunia dirancakkan dgn model-model baru Seiko berjenterakan 4R/6R! Boleh jadi Seiko cuba mengagresifkan pasarannya bagi menyaingi pesaingnya. Mereka tak lagi bergantung nyawa dengan model2 famousnya lagi khususnya DIVER siri SKX yang dah lebih 20 tahun dipasaran.

Generasi SKX dengan enjin 7S26 memang cermelang, tapi kecemerlangannya tak akan dikompang sepanjang zaman kerana dunia horologi hari ini pantas berubah, mereka terpaksa mengikut selera pengguna yang ditawar banyak pilihan.

Memandangkan model menuju kepupusan maka aku himpunkan model2 siri SKX 200m sejak siri pertamanya.


Sebaik Seiko pencenkan model diver 7002 (150m) diganti ia dengan generasi baru diver 200m dengan enjin 7S26. Model pertamanya adalah SKX001 (SKX003-bracelet) desusuli dengan SKX005 dan 006 (satu2 siri skx bernombor genap!). Model ini bersaiz diameter 37mm (mid-size).

Keluarga mid-saiz ni berkembang biak dengan model SKX013,015 dan 017 dengan penambahan 1mm saiz diameter (38mm). SKX017 berdail oren paling sikit dipasaran bahkan seumur hidup tak pernah aku jumpa.

Ini pula kaum kerabat SKX007 atau dikenali dengan SKX BOND. Sebahagian keluarga BOND ini masih memenuhi pasaran sehingga hari ini iaitu SKX007, SKX009, SKX175 dan SKX173. SKX009 sama dengan SKX175 cuma SKX175 untuk pasaran Amerika Utara.

SKX171 ini digelar STARFISH, aku gelar ia Seiko Patrick/Spongebob. Model ini agak unik dan jarang kita jumpa di kedai2 jam apatah lagi dikedai runcit, haram tak nampak..heh.

SKX403 dan SKX405 ni lahir 1999 hingga 2000 ini ditempa dari logam TATINIUM. Dua lagi model tatinium adalah SKX421 dan SKX423 yang bezel 'TAG HEUER', hanya 2 tahun pengeluaran.

SKX779 dan781 atau dikenali dengan nama MONSTER kerana indek jam menggunakan Superluminova yang lebih terang. Mula masuk pasaran pada tahun 2000, model terlaris selepas SKX BOND.

SKXA33 model keluaran 2002-2005 yang tak pernah kita jumpa. Sebelahnya SKXA35 dial kuning salah satu model keluaran Seiko Malaysia tapi tak kita jumpa di Malaysia kerana dia hanya suka peluk  tangan orang Amerika aje..ceh!

Dikenali dengan jolokan SEIKO KNIGHT! Model ini juga keluar dengan movt quartz.

SKXA53 dan SKXA55 atau dikenali dengan nama SEIKO BULLET kerana indek jam menyerupai peluru. Ini satu-satu baka BOND yang paling mahal ketika ini kerana diancam kepupusan. Dari 28 model SKX itu hanya 2-3 model yang masih bernyawa hingga kini dan harapan untuk mengumpul semuanya memakan masa dan ringgit.

Namun jangan resah gelisah, korang akan dpt semua siri model SKX ni kerana semua anak beranak SKX 200m ini akan aku abadikan berupa 'katalog' untuk menjadi rujukan dihari kemudian.
Design X (Heading pendek dan jam mendepankan model terawal)
Design X (Heading panjang sikit dan mendepankan no model siri terkemudian)
Dan yang bestnya grafik jam menggunakan skala jam sebenar. Jadi dengan memakai baju ini serupalah korang memakai semua siri diver SKX yang popular ini. 

 'Emblem' khas yang unik tertera dibelakang dipenjuru kanan.

 Baju jenama 'Four square': Hitam 100%cotton. dan dark grey 65% poly (lembut dan selesa dlm cuaca panas)
 
HARGA (semenanjung): RM50 sehelai  
HARGA Sabah/Sarawak): RM55 sehelai 
WARNA: HITAM, KELABU GELAP
SAIZ: S, M, L, XL, 2XL, 3L 
CARA TEMPAHAN: SMS/WATTSUP 012 3939 084.
HARGA (semenanjung): RM45 sehelai atau RM85 sepasang (2 helai). HARGA Sabah/Sarawak): RM50 sehelai atau RM90 sepasang (2 helai). WARNA: HITAM sahaja SAIZ: S, M, L, XL, 2XL, 3L CARA TEMPAHAN: Bankin ke Maybank ac. 114011119462 (Hassan) dan sms alamat pos ke 012 3939 084. TARIKH TUTUP TEMPAHAN: 10HB OKTOBER 2014 (tertakluk pada perubahan). Dan tarikh edaran adalah pertengahan November 2014 insyallah.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Wednesday, March 8, 2017

KING CAESAR DIVER

Model chrono diver ni agak bagak! Pertamakali aku lihat pada 2008 di sebuah majlis kawin ditangan seorang ahli kumpulan kompang. Bentuknya agak berbahaya kerana silap hayun ia boleh mencederakan dan mengkomakan orang lain.

  Dikenali dengan jolokan Seiko Caesar dengan fungsi/movt chrono yang dibalut dengan tank selam.
Jarang jumpa jam chrono yang boleh dibawa menyelam kerana crown dan pushernya nampak yang togel tanpa merisaukan kita untuk dibawa mandi sekalipun.

 Namun model ini menghilangkan keraguan tersebut. Setiap pusher dan crown dibina sepertimana jam diver!

Hampir semua komponen luar bagak dan besar2.

Rekabentuk sebegini meyakinkan untuk dibawak lasak. Bahkan kita boleh gasak dalam xtiviti apapun tanpa belas kesian.

 Banyak jenis dan warna strap boleh dipadankan.

Lume pun hebat dan ganas.

 Dengan strap MM300 lebih nampak samseng.
 
Bezel sangat mencengkam begitu juga crownnya. Gaya 'sumo'.
 
 Crown macam kepala pemutar skru. Putar dgn jari kaki pun takde masalah.
 
Stadium bezel sangat bagus untuk melindungi glass dari calar, terbukti.

'STADIUM'

Kalau bersukan main bola atau bermesera dengan keluarga aku nasihatkan jangan pakai jam ni. Bahaya!

Crown dan bezelnya boleh mencederakan jika mendukung anak.

Juga tak boleh simpan campur aduk dengan jam-jam lain, nanti gaduh.


 Datang dengan bracelet.

 Satu lagi Caesar datang dengan enjin kinetic.

 Sebetulnya jarang jumpa jam dial kuning berbanding oren, biru atau hitam.

 Aku guna zulu untuk pelukan lebih bagus keran tangan aku yang agak slim.

 Warna yang rajin memanggil mata sekeliling melihatnya.
 
Kinetic merupakan movt hebat yang dipelopori oleh Seiko sejak 1988, sehingga kini ia masih menjadi pengerak model2 hebat termasuk Sportura yang berbelas ribu RM. Jadi tak menghampakan kalau kita simpan satu buat pelengkap.