Thursday, December 13, 2018

BAJU H4U 2019 (Tribute to Seiko Diver Malaysia -SDM FB Page)

Pada mula model ni memasuki pasaran ramai yang kata ia hodoh, lug yang terlalu panjang, tali 20mm yang tak padan, susah nak putar bezel, besar sangat, takde day dan bermacam lagi yang tak sanggup didengari. Itu cerita 8 tahun dulu tapi siapa sangka dari kritikan2 itu kini ia digilai peminat2 serata dunia.


Lahir pada 2007 dengan enjin 6R15 bertenaga lebih 50 jam. Kini SUMO lahir dengan berbagai variasi, tak terkejar yop! Apapun 2 model Sumo ini menjadi pilihan atas faktor popularitinya iaitu SBDC005 (OREN) dan SPB029J1 (King)

Dua baju H4U 2019 dengan dua grafik jam berbeza.

Baju H4U ini melampirkan logo baru Facebook Seiko Diver Malaysia (SDM). Logo yang kacak dengan tagline 'The True Seiko Enthusiast' ini direka oleh saudara Zuhaimi, seorang peminat sejati Seiko.
Logo ini akan ditemani oleh dua model seksi Seiko Sumo iaitu SBDC005 (OREN SUMO) dan SPB029J (KING POWER)


1) Baju SUMO: Menggunakan stroke kaligrafi jepun pada perkataan 'SUMO' di depan dan  dibelakang jam SUMO OREN dengan 'strap kaligrafi' dicarik menegak membentuk angka '1' (No 1). Manakala di lengan kanan adalah logo kelab fb jam tanah air SDM (Seiko Diver Malaysia). Terimakasih buat pencipta logo SDM Tuan Zuhaimi yang turut meneran otak mencipta ayat mentera SDM- 'The True Seiko Enthusiat' ...cantik.

 Gaya SUMO bersilat sebelum bertarung


2) Baju King Power: Ini juga model Sumo yang sangat unik berbanding model2 biasanya. Hanya kelihatan hitam dan putih je. Ringkas nampak.


Baju hanya berwarna kelabu dengan saiz:


Baju FourSquare berwarna kelabu/grey.
Baju siap insyallah sebelum tahun baru 2019 (Apa kembangan akan dimaklumkan).
Harga sehelai RM50 (termasuk pos). Harga 2 helai (sepasang) RM95 termasuk pos.
Untuk urusan tempahan: pm SAIZ ke 013 2899 084 http://wasap.my/60132899084


Saturday, January 13, 2018

'BLACK IN THE DARK': BAJU H4U EMPEROR TUNA (SPECIAL EDITION 2018)

 Salam semua. Beberapa bulan sudah aku lancarkan Baju H4U 62MAS bagi memenuhi kalender 2018 para peminat haorlogi. Kali ini tambah satu lagi 'special edition 2018' baju H4U terbaru dengan imej garang model Seiko Emperor Tuna 1000m!

Model lagenda itu dipapar pada baju dengan diberi sikit sentuhan 'artistik' dimana kerekter unik jam lebih ditonjolkan, 'Trick' sebigini memang diguna pada kerja-kerja design/grafik dalam bidang apapun. Bertujuan menambah dan bukan mengurangi ciri2 sebenarnya.
Dibawah adalah dua grafik berbeza pada depan dan belakang baju.
 
  'Emperor Tuna' dan kanan 'Seiko' dalam kanji jepun. dan bawah kedudukan grafik pada baju.
 
4 element utamanya Emperor Tuna 1000m iaitu yang ditonjolkan itu adalah dial/indeknya yang garang, hitam bengis, body berotot dan saiz bagak perkasa. Tambah ganas lagi bila semua itu dipampang pada baju KELABU GELAP! Maka itu digelar 'BLACK IN THE DARK'.
 
 Berlatar belakangkan baju kelabu gelap grafik besar (bersaiz A4) nampak tak terlalu menonjol didada.

 Berbalam-balam tapi garang. Baju 'Black in the Dark' lume indek kelihatan 'menyala'.


Bagi yang kurang minat 'Black in the Dark' kerana maukan pandangan lebih kontras disediakan T-shirt KELABU CERAH seperti dibawah, ikut selera masing2.


Tempahan:
HARGA (semenanjung +POS): RM50 sehelai  
HARGA (Sabah/Sarawak +POS): RM60 sehelai 
WARNA: HITAM
SAIZ: S, M, L, XL, 2XL, 3L 
CARA TEMPAHAN: WATTSUP 012 3939 084.


Friday, November 17, 2017

BAJU H4U 2018 SEIKO 62MAS!

Salam sejahtera kekawan semua. Lama rasanya aku berkelana kerana urusan dunia yang lebih utama. Namun dalam kesibukan itu sempat aku melayan hobi sambil mereka baju H4U 2018. Kerana  di hujung tahun ni masih ada kekawan yang bertanya tentang baju H4U terbaru untuk digayakan pada tahun depan nanti.

"Buatlah T-shirt 62MAS pulak..." 
 Teringat aku permintaan seorang kawan 5-6 bulan sudah.

Aku cuba mengkaji sikit tentang model selam terulung Seiko ini dan cuba mengubal konsep-design menarik.


OK. Seiko 6217 adalah model diver pertama keluaran Seiko yang dicipta dan dipasarkan pada 1965-1968. Ada 2 versi iaitu model 8000 dan 8001. Untuk baju H4U kali ini aku pilih versi 8000 kerana ia versi pertama dengan tempoh keluaran hanya 2 bulan (April-May 1965).

Perbezaan ketara versi 8000 dan 8001 adalah pada saiz crown. Ada nampak?

Crown 8000 kecil berbanding 8001. 

Kenapa model ni di sebut 62MAS? Menurut ceritanya MAS diambil dari singkatan huruf 'autoMAtic Selfdater (kira mekanisma 'haribulan' canggih ketika itu)

Setelah hampir 50 tahun generasi ke-3 62MAS dikeluarkan dengan jumlah 2000 ketul sahaja iaitu SLA017 dengan movt 8L. Namun harapan untuk menyarungnya sangat tipis kerana harga sekitar RM17K.

Takpe, jangan hampa!

Korang masih berpeluang menyarungkan '62MAS' versi ke-4 ini yang juga terhad jumlahnya (120 helai).

 Grafik bahagian depan mengambil ciri2 rekaan 60-an dengan simbol popular Jepun iaitu negara matahari terbit.

Belakang baju mengambil grafik asal caseback 62MAS.
 
 Ringkas tapi kontras, jelas dan garang.
 
Korang boleh dapatkan baju SEIKO H4U ini untuk dibuat pakai atau kenangan kerana bukan senang nak dapat baju Seiko yang direka dengan penuh kasih sayang heee

HARGA (semenanjung +POS): RM50 sehelai  
HARGA (Sabah/Sarawak +POS): RM60 sehelai 
WARNA: HITAM
SAIZ: S, M, L, XL, 2XL, 3L 
CARA TEMPAHAN: WATTSUP 012 3939 084.

Saturday, October 7, 2017

RADO CAPTAIN COOK (REISSUE 1962)

Salam kekawan semua, lama aku tak berkarya dalam blog kerana kesibukan duniawi. Masa betul2 mencemburui aku nampaknya. Pantang aku free ada saja kerja yang nak dicampakkan pada aku.
Tapi tak ngapa, dunia ni tempat mahlukNya berkerja dan mengurus segala urusanNya.

 
Beberapa minggu yang sudah in box mesej aku di kejutkan oleh satu mesej dari kawan jam. Berita gempar gamaknya. Katanya Captain Cook dah sampai di Pulau Pinang! Terimakasih kepadanya kerana sudi berkongsi dengan aku berita2 tentang hobi ini.

Rado Captain Cook lahir pada 1962 mengambil nama pelayar besar British (Captain Cook) yang hidup pada 1728-1779.

 Terimakasih tak terhingga pada sahabat sehobi aku Mr Ihram yang sudi mendapatkannya untuk aku. Kerana tak banyak Rado yang ada model terbaru ini.

Sememangnya aku sangat seronok menatap model klasik diver ini. Ciri2 rekabentuk lama begitu menyenangkan dimata.
 Dial dan glas serba buncit ditambah dengan kilauan insert bezel seramik.

 Limited 1962 pcs worldwide

 Sempat bertemu 'original' Captain Cook milik seorang kawan.

 Bolehlah buat bandingan.

 Jam-jam Swiss mempunyai karekter tersendiri.

 Jarum arrow dengan saat berupa busur panah.


 Jenama yang Xcellent sepanjang zaman. Memelihara standard dan kualitinya.

 Dari sisi glass sapphire kelihatan mengembung.

 Indek 'Patina' yang sedia ada tak payah tunggu berpuluh tahun.

 Saiz 37.3mm agak selesa ditangan aku.

Ingat Rado ingat Seahorse.