Sunday, November 4, 2012

Sayang bini tinggal-tinggalkan... Sayang jam?

Dunia horologi memang luas dan berbagai rencam. Jam tangan, jam poket, jam meja dan jam dinding berbagai bentuk dan berbagai nama, semua mempunyai penganutnya sendiri.

Dari berbagai bangsa itu sebahgian besar ternakan aku pandai menyelam, maklumlah aku lebih suka jam diver kerana tak cerewet dibawa kemana pun dan kebanyakannya mempunyai kuasa selaman 200 meter! Sewajarnya semua jam-jam itu aku simpan aje dalam tangki air kerana situ memang habitatnya, sayangnya aku tak tergamak nak bawak menyelam maupun dibawa mandi kerna takut jam tersedak air...alasan yang memang tak munasabah haha.

"Buat apa jam mahal tapi duk simpan dalam laci!.. tak tau pakai jam kut haha... "

Kerana menurut pendapat aku apabila jam dibawa mandi laut, air masin akan terperangkap dalam tiub pin bar dan celah komponen bezel, tanpa ditanggal dan dibilas ia bakal merosakan organ-organ dalaman itu.

Disinilah ruginya aku kerana tak mengalami bakat menyelam jam-jam diver aku. Tapi sebenarnya aku masih ada cemburu bila tengok kekawan terjun kolam/laut dengan jamnya, bila timbul sikit-sikit tengok jam, sikit-sikit tengok jam. 

Sayang bini ditinggal-tinggalkan
Sayang jam tanggalkan...

"Makkk... Tahap gaban peminat jam dinding!"

Bukan jam untuk menyelam, tapi jam untuk diselami keindahan lagenda nenek-moyangnya...
Siap korang!

2 comments:

  1. sayang jam... kalau ekonomi merudum jual jeh! wakaka... macam aku sekarang, sayang tu sayang, tapi poket bolos... dugaan. ekonomi dah okey nanti bole la beli lagi sayang-sayang nih :-)

    ReplyDelete
  2. kalau poket bolos ternakan2 ni le yang jadi korbannya...

    ReplyDelete