Tuesday, October 23, 2012

You are not just buying a watch,...


...you bought the "HISTORY" : Mutiara kata diatas aku kutip dari rakan FB. Namun malangnya ia tak dinikmati oleh sebilangan peminat-peminat baru hari ini. Mereka lupa disebalik kelusuhan jam-jam lama tersirat sejarah yang lebih bernilai dari sejumlah wang mereka bayar. Ada sebilangan penternak yang aku jumpai menyimpan jam-jam lama ditangan umpama menyimpan emas pusaka.Sebelum itu mari minum dulu...

Gambar kambing berendam? Kalau nampak si Bobot tentunya dia rasa bangga hehe.

Tahun 1960-an seorang jemaah meninggal di Mekah ketika menunaikan ibadah haji. Beliau dikebumikan disana manakala barangan peribadi arwah berupa wang rm300 dan satu kotak kotak berisi seutas jam tangan Roskoph di pulangkan pada warisnya di sini.

Tapi sebaik menerima kiriman itu semua barangan bernilai itu ada kecuali seutas jam jenama Roskopf yg hilang, yang tinggal kotaknya aje. Kenapa sipencuri berminat pada jam itu berbanding wang menjadi persoalan yang boleh korang jawab sendiri. Namun jenama jam itu masih di ingatan warisnya sekalipun nama itu dah terkubur lama dari dunia horologi kini.

Begitulah kenangan yang dicipta oleh jenama klasik itu. Kini satu-satu nama seangkatannya yang masih bertahan ialah Longines. Roskopf dan Longines, dua nama yang lunak disebut.

Model klasik ini milik seorang teman, katanya ia tinggalan arwah ayahnya yang juga sarat dengan memoir. Jam ini sentiasa dipakai ayahnya ketika memimpinnya berjalan-jalan.

Longines juga nama idaman yang aku cuba abadikan dalam koleksi peribadi, insyallah jika ada rejeki.

Casing sebegini sangat aku tersuka, slim dan ringkas.

Kebanyakan jam swiss memang ada logo pada crownnya, tapi ada juga yang tiada.

Berusia tapi tampan, klasik memang mudah mesra dengan sesiapapun.

Beruntung sesiapa yang masih setia menyimpannya.

Tali hitam nampak agak muram....Kalau tukar tali coklat cerah tentu nampak lebih berseri.

No comments:

Post a Comment