Wednesday, March 9, 2011

CITIZEN COMPACT...

Tak tahu apa sebabnya, mengapa aku mudah jatuh...

...jatuh cinta pada jam-jam lama lagi. Jam-jam baru tak buat aku angau macam nih. Aku rasa Bro Radzi, Tuan Syed, Uncle Luv, Mr Irham, Mr Tay, Dabu dan kolektor yang senasib dengan aku...
Kenapa?  Tanyalah mereka semua...

Berkerak, calar-balar, berkulat dan berdaki tak melunturkan ketaksuban para peminatnya. Ada sesetangahnya beratusan RM biarpun "nyalan sangkut-sangkut" (kata apek dlm filem P.Ramlee). Apakah istimewanya? ...

Bentuk? kualiti? daya cipta?...

Perkataan tak mampu nak ungkap kehendak hati. Kerana Hati umpama raja, hanya JEMU sahaja yang mampu menyelamatkan korang dari 'kezaliman'nya...haha

Citizen COMPACT peliharaan Bro Thom ni sangat sarat. Parut dan calar kesan bergasak dengan cabaran!

Fuhh! lawa! Persoalan yang boleh dikongsi...
Karat atau lusuh, kenapa korang masih ada hati pada jam-jam era 'pop yeh-yeh' ni?

6 comments:

  1. gigi dia yg buat lawa tu. kalu aku x dpt yg ni aku nak cari cucu dia, citizen submariner hitam yg dah pupus kapus...

    ReplyDelete
  2. Keistimewaannya? Pada enjin dia kot? Boleh kunci..
    Aku suka jam ada date ja mcm jam ni...

    ReplyDelete
  3. citizen masih lagi underrated di kebanyakan pasaran negara asia tenggara. namun bila dah di-rated, harganya agak meletup dan bisa menggoyahkan dompet. apapun, dr pengalaman aku enjin citizen bagus,cemerlang, terbilang terutamanya yang manual

    ReplyDelete
  4. kalau tanya den,memang den suko pop yeh2 ni retro..hehehe,bab jam ni den memang puas hati la..setakat ni enjin seiko,citizen,orient memang tak menghampakan aku..ntah ler,kalau x tenung jam2 lama ni rasa lain mcm jer..huhu..

    ReplyDelete
  5. bek, cermin dia nampak macam plastik jeh! aku pernah ada sejinik dulu, tapi mineral glass... tebal. tali ori besi punyer... lupa aku ntah siapa nama mamat yang beli dari aku tuh... seblum ada blog, aku juai kat mudah.com

    ReplyDelete
  6. Dah makan 10 tahun masih nampak cun, apatah lagi kalau jumpa 10000% baru! Fuhhh...
    Yea la beekkk, plastik... original memang plastik kut? sbb tiang jarum tu dekat sangat dengan permukaan, kalau glass mesti sangkut.

    ReplyDelete